Niebezpiecznie pyszna zdrowa domowa nutella!

 

 

Składniki:
200g ciecierzycy
200g orzechów laskowych
4 łyżki kakao
150g daktyli
1,5 szklanki mleka migdałowego

Przygotowanie ciecierzycy:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz (najlepiej na całą noc). Następnie należy ją odcedzić. Gotować we wrzącej wodzie (pod przykryciem) przez ok 1,5 godz od momentu zagotowania. Ugotowaną ciecierzycę ponownie odedzić.
Etapy wykananie domowej nutelli:

1. Orzechy laskowe uprażyć na patelni lub w piekarniku w temp ok 200 st C.Orzechy obrać ze skorupek, dobry sposób: ciepłe jeszcze orzechy umieścić w słoiku, zamknąć słoik i kilkakrotnie wytrząsać, wtedy skorupki łatwo odejdą.

2. Daktyle sparzyć wrzątkiem i moczyć przez ok. 10 min

3. Ugotowaną ciecierzycę umieścić w naczyniu blendera, dodać orzechy, namoczone daktyle, kakao oraz mleko migdałowe- całość blendować do momentu uzyskania gładkiej masy.
Jeżeli lubicie słodszą wersję można dodać miód według uznania

i GOTOWE! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>